เมนูหลัก

หลักสูตร
 แสดงข้อมูล   โครงสร้างหลักสูตร    แผนการเรียน
 ระดับการศึกษา : %BB%C3%D4%AD%AD%D2%B5%C3%D5 %C0%D2%A4%BB%A1%B5%D4
 คณะ : %C8%D4%C5%BB%C8%D2%CA%B5%C3%EC
 หลักสูตร : %A1%D2%C3%B7%E8%CD%A7%E0%B7%D5%E8%C2%C7
 ปีอ้างอิง : 2563

 1 หมวดวิชาศึกษาทั่วไปหน่วยกิตต่ำสุด : 30
 1.1 กลุ่มคุณค่าแห่งชีวิตและหน้าที่พลเมืองหน่วยกิตต่ำสุด : 7
 1.1.1 รายวิชาสังคมศาสตร์หน่วยกิตต่ำสุด : 3
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01110004-62 Society and Environment
 สังคมกับสิ่งแวดล้อม
3 (3-0-6)
(หลักสูตรปรับปรุง พ.ศ.2562) ความสำคัญของสังคมกับสิ่งแวดล้อม แนวคิดพื้นฐานทางนิเวศวิทยากับการศึกษาทรัพยากรธรรมชาติและสิ่งแวดล้อม มลพิษสิ่งแวดล้อมและการควบคุม การวิเคราะห์ระบบและการประเมินผลกระทบสิ่งแวดล้อมเพื่อการจัดการสิ่งแวดล้อมที่เหมาะสม

(หลักสูตรปรับปรุง พ.ศ.2562) Importance of society and environment, basic concepts in ecology, natural resources and environment, environment pollution and control, system analysis and assessment of impacts on environment for appropriate environmental management

01110009-62 Development of Social and Life Quality
 การพัฒนาคุณภาพชีวิตและสังคม
3 (3-0-6)
(หลักสูตรปรับปรุง พ.ศ.2562) ปรัชญาและหลักธรรมในการดำรงชีวิตของบุคคลการสร้างแนวคิดและเจตคติของตนเอง หลักธรรมในการสร้างคุณภาพชีวิต บทบาทหน้าที่และความรับผิดชอบของบุคคล หลักการบริหารและการพัฒนาตนเอง การมีส่วนร่วมในกิจกรรมทางสังคม เทคนิคการครองใจคน หลักการพัฒนางานให้มีประสิทธิภาพ คุณธรรม จริยธรรมและจรรยาวิชาชีพ

(หลักสูตรปรับปรุง พ.ศ.2562) Philosophy and Dharma principles in daily life, creating their own ideas and attitudes, Dharma principles of creating life quality, individuals’ roles and responsibilities, management principles and self-development, participation in social activities, techniques of winning the one’s hearts, principles for effective job development, ethics and codes of conduct

01110023-62 Good Citizen by Democratic Way
 พลเมืองดีตามวิธีประชาธิปไตย
3 (3-0-6)
ความหมาย บทบาท หน้าที่ของพลเมืองดี การปฏิบัติตนเป็นพลเมืองดีตามวิธีประชาธิปไตย บนสังคมออนไลน์และสังคมยุคใหม่ แนวปฏิบัติตามกรอบรัฐธรรมนูญและกระบวนการเมืองการปกครอง สิทธิ หน้าที่ของตนเองภายใต้วิถีประชาธิปไตยในบริบทสังคมไทยและสังคมโลก การจัดการความขัดแย้งในสังคมบนความเท่าเทียมนำไปสู่การสร้างความสงบสุข

Meaning, role, and duty of good citizens, being a good citizen in accordance with democracy on social media and in the modern society, implementation of the constitutional framework and process of government, the role of democracy in the context of Thai and world society, conflict management in society on equality leading to peacefulness


 1.1.2 รายวิชามนุษยศาสตร์หน่วยกิตต่ำสุด : 3
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01210017-62 Searching and Academic Report Writing
 การค้นคว้าและการเขียนรายงานเชิงวิชาการ
3 (3-0-6)
วิธีการค้นคว้าสารสนเทศ การเข้าถึงและรวบรวมทรัพยากรสารสนเทศ การประเมิน การวิเคราะห์และการสังเคราะห์สารสนเทศ การเขียนรายงานเชิงวิชาการ การอ้างอิงและบรรณานุกรม

Searching for information, having access to and collecting information resources, evaluating, analyzing, and synthesizing information, writing academic reports, references, and bibliographies

01210019-62 Personality Development
 การพัฒนาบุคลิกภาพ
3 (2-2-5)
ความหมายและความสำคัญของการพัฒนาบุคลิกภาพ ความแตกต่างระหว่างบุคคล การวิเคราะห์และการประเมินบุคลิกภาพ ความฉลาดทางอารมณ์ การปรับตัวในสังคมปัจจุบัน การเสริมสร้างสุขภาพจิต การพัฒนาเจตคติที่มีต่อตนเองและผู้อื่น การสื่อสารและมนุษย์สัมพันธ์ การพัฒนาบุคลิกภาพทางกาย การแสดงออกอย่างเหมาะสมและมารยาทสังคม

Definition and the importance of personality development, individuals’ differences between , analyzing and assessing personality, emotional intelligence, self-adjustment in present society, mental health development, developing attitudes towards oneself and others, transaction and relationship, development of appearance, assertiveness, social manners

01210024-62 Learning Skills to Success
 ทักษะการเรียนรู้สู่ความสำเร็จ
3 (3-0-6)
เคล็ดลับสู่ความสำเร็จ การคิดและการตัดสินใจที่ดี การรับรู้เกี่ยวกับตนเองและสมรรถนะแห่งตนเพื่อความสำเร็จ คุณค่าของการทำงาน การรู้เท่าทันสื่อยุคใหม่ การสร้างทีมงานที่มีประสิทธิภาพ การพัฒนาทักษะสู่ความสำเร็จผ่านกิจกรรมและโครงการ

Key to success, effective thinking and decision making, self-perception towards self-esteem and self-efficacy for success, value of working, being aware of modern media’s tricks, building teamwork effectively and efficiently, developing skills for success through activities and projects


 1.1.3 รายวิชาพลศึกษาและนันทนาการหน่วยกิตต่ำสุด : 1
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01610003-62 Recreation
 นันทนาการ
1 (0-2-1)
ความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับนันทนาการ กิจกรรมนันทนาการแบบต่าง ๆ และเลือกกิจกรรมนันทนาการที่เหมาะสม

General knowledge of recreation, types of recreational activities and selecting appropriate recreational activities

01610014-62 Sports Skills for health
 ทักษะกีฬาเพื่อสุขภาพ
1 (0-2-1)
ความรู้ทั่วไปเกี่ยวชนิดกีฬา การพัฒนาสุขภาพด้านร่างกาย จิตใจ อารมณ์ และสังคม การฝึกปฏิบัติทักษะพื้นฐานของชนิดกีฬาที่เลือก วิธีการเล่น และกติกาการแข่งขัน

General knowledge about the chosen sport, development of health on aspects of body, mind, emotion, and social, practice of basic skills of chosen sports, how to play the sport, sport rules for competition


 1.2 กลุ่มภาษาและการสื่อสารหน่วยกิตต่ำสุด : 12
 1.2.1 รายวิชภาษาอังกฤษเพื่อการสื่อสารหน่วยกิตต่ำสุด : 6
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01320001-62 English for Communication 1
 ภาษาอังกฤษเพื่อการสื่อสาร 1
3 (2-2-5)(S)GE0001-63,
คำศัพท์ สำนวน ภาษาที่ใช้ในการบอกข้อมูลเกี่ยวกับตนเอง กิจวัตรประจำวัน ความสนใจ การสนทนาสั้นๆ ในสถานการณ์ต่างๆ การเขียนข้อความสั้นๆ การฟังและอ่านข้อความสั้นๆ จากสื่อต่าง ๆ

Vocabulary, expressions and language patterns for giving personal information, routines and interests; short conversations in various situations; writing short statements; and listening to and reading short and simple texts

01320002-62 English for Communication 2
 ภาษาอังกฤษเพื่อการสื่อสาร 2
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน ภาษาที่ใช้ในการเล่าเรื่อง อธิบาย และให้เหตุผล การสนทนาอย่างต่อเนื่องในสถานการณ์ต่างๆ ในชีวิตประจำวัน การเขียนบรรยายสั้น ๆ การฟังและการอ่านเนื้อหาในเรื่องที่เกี่ยวข้องจากสื่อ

Vocabulary, expressions and language patterns used in daily life for telling stories, giving explanations and reasons, exchanging information continuously, writing short and connected descriptions, listening to and reading longer texts


 1.2.2 รายวิชาภาเพิ่มเติมหน่วยกิตต่ำสุด : 6
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01310001-62 Thai for Communication
 ภาษาไทยเพื่อการสื่อสาร
3 (3-0-6)
หลักการสื่อสาร ความรู้พื้นฐานการใช้ภาษาไทย การฟังอย่างมีวิจารณญาณ การอ่านจับใจความและวิเคราะห์ความ การเขียนเพื่อการสื่อสารในชีวิตประจำวัน และการพูดในโอกาสต่างๆ

Principles of communication, Thai language usage, critical listening, reading for main ideas and analysis, writing for communication in daily life and speaking on different occasions

01310002-62 Thai Literature and Local Literary Works
 วรรณคดีไทยและวรรณกรรมท้องถิ่น
3 (3-0-6)
พื้นฐานวรรณคดีไทยและวรรณกรรมท้องถิ่นด้านความหมาย ประวัติ บ่อเกิด คุณค่าทางศิลปะ และคุณค่าด้านอิทธิพลที่มีต่อศิลปวัฒนธรรมไทยและวิถีไทย อ่านและประเมินค่าวรรณกรรมไทยและวรรณกรรมท้องถิ่น

Fundamentals of Thai literature and local literary works in terms of concepts, history and sources; art values and their impacts on Thai literature and local literary works, critical reading of Thai literature and local literary works

01310014-62 Art of Speaking for Success
 วาทศิลป์เพื่อความสำเร็จ
3 (3-0-6)
หลักและศิลปะในการพูด การสนทนา การเจรจาต่อรอง การพูดเพื่อนำเสนองาน การพูดในที่ประชุมชน การพูดในสถานการณ์และโอกาสต่างๆ

Principles and art of speaking, conversation, negotiation, and oral presentation, public speaking on various occasions

01320003-62 English Conversation
 สนทนาภาษาอังกฤษ
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน และโครงสร้างภาษา การสนทนาตามสถานการณ์ต่างๆ ที่เหมาะสมกับวัฒนธรรมของเจ้าของภาษา

Vocabulary, expressions and language structures appropriately used in various situations according to native speakers’ culture

01320013-62 English for Service Industry
 ภาษาอังกฤษสำหรับอุตสาหกรรมบริการ
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน โครงสร้างภาษาที่เกี่ยวข้องกับอุตสาหกรรมบริการ การแนะนำแหล่งท่องเที่ยวและอาหารท้องถิ่น การบอกเส้นทาง การเช็คอิน การให้ความช่วยเหลือผู้มาเยือน

Vocabulary, expressions, and language patterns related to service industry, recommendation for tourist attractions and local food, giving directions, check-in, offering assistance to visitors


 1.3 กลุ่มวิทยาศาสตร์เทคโนโลยีและนวัตกรรมหน่วยกิตต่ำสุด : 6
 1.3.1 รายวิชาเทคโนโลยีสารสนเทศหน่วยกิตต่ำสุด : 3
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
09000001-62 Computer and Information Technology Skills
 ทักษะการใช้คอมพิวเตอร์และเทคโนโลยีสารสนเทศ
3 (2-2-5)
ความรู้พื้นฐานการใช้คอมพิวเตอร์การใช้โปรแกรมสำนักงาน ได้แก่ โปรแกรมประมวลผลคำ การใช้โปรแกรมตารางคำนวณ การใช้โปรแกรมนำเสนอ การใช้อินเทอร์เน็ตและการสื่อสารสังคมออนไลน์ ได้แก่ เครือข่ายคอมพิวเตอร์ เทคโนโลยีการสื่อสารข้อมูล จดหมายอิเล็กทรอนิกส์แบบภายในและภายนอกองค์กร การท่องเครือข่ายอินเทอร์เน็ต และความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับโลกออนไลน์

รายวิชาหมวดศึกษาทั่วไป (ฉบับปรับปรุง พ.ศ. 2562) Computing fundamentals, key applications such as Word Processor (Microsoft Word), Spreadsheets (Microsoft Excel), Presentation (Microsoft PowerPoint), Internet and social networks such as computer network, communication technology, internal and external e-mail correspondence, surfing the Internet, and general knowledge about the Internet World

09000002-62 Program Package for Multimedia
 การใช้งานโปรแกรมสำเร็จรูปเพื่องานมัลติมีเดีย
3 (2-2-5)
ความรู้พื้นฐานด้านเทคโนโลยีสื่อประสมประเภทข้อความ ภาพนิ่ง เสียง ภาพเคลื่อนไหว และวีดิโอ การประยุกต์ใช้งานโปรแกรมจัดการสื่อประสม เช่น โปรแกรมจัดการภาพกราฟิกแบบราสเตอร์ โปรแกรมจัดการภาพกราฟิกแบบเวกเตอร์ โปรแกรมสร้างภาพเคลื่อนไหว 2 มิติ โปรแกรมตัดต่อภาพวีดิโอ โปรแกรมแปลงไฟล์ภาพและวีดิโอ โปรแกรมนำเสนอผลงานสื่อประสม และการเผยแพร่ผลงานสื่อประสมบนอินเทอร์เน็ต

Basic knowledge of multimedia technology including text, image, audio, animation and video, multimedia applications such as raster graphics editor, vector graphics editor, 2D animation software, video editing software, image and video file conversion software, multimedia presentation software, and multimedia publishing on the internet

09000003-62 Information Technology for Decision Making
 เทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อการตัดสินใจ
3 (2-2-5)
ความรู้พื้นฐานเกี่ยวกับทฤษฎีการตัดสินใจ การใช้งานโปรแกรมประยุกต์หรือระบบเทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อการตัดสินใจ เช่น โปรแกรมตารางคำนวณขั้นสูง โปรแกรมทางสถิติและความน่าจะเป็น ระบบสารสนเทศเพื่อผู้บริหารระดับสูง ระบบสนับสนุนการตัดสินใจ โปรแกรมนำเสนอข้อมูลในรูปแบบของกราฟิก รวมถึงเครื่องมืออำนวยความสะดวกในการจัดการข้อมูล ส่วนติดต่อกับผู้ใช้งาน เพื่อนำเสนอข้อมูลที่เป็นประโยชน์ต่อการตัดสินใจได้อย่างมีประสิทธิภาพ

Basic knowledge and theories of decision-making application of software or information system for decision-making such as advanced spreadsheet, probability and statistics, executive information system, decision support system including data management tools and user interface for efficient decision marking


 1.3.2 รายวิชาวิทยาศาสตร์ คณิตศาสตร์ และนวัตกรรมหน่วยกิตต่ำสุด : 3
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
09111002-62 Mathematics for Tourism
 คณิตศาสตร์เพื่อการท่องเที่ยว
3 (3-0-6)
การสำรวจพื้นที่ท่องเที่ยว การคำนวณระยะทาง วิถีที่สั้นที่สุด การจัดการค่าใช้จ่าย การประยุกต์ทฤษฎีกราฟในการท่องเที่ยว

Exploration tourism area, distance calculation, shortest path, expense management, application of graph theory in tourism

09130002-62 Internet of Things in Everyday Life
 อินเทอร์เน็ตทุกสรรพสิ่งในชีวิตประจำวัน
3 (3-0-6)
แนวคิดพื้นฐานของอินเทอร์เน็ตทุกสรรพสิ่ง แนวโน้มและการพัฒนาของเทคโนโลยีอินเทอร์เน็ตทุกสรรพสิ่ง สถาปัตยกรรมของอุปกรณ์สมาร์ตอินเทอร์เน็ตทุกสรรพสิ่ง การประยุกต์ใช้เทคโนโลยีอินเทอร์เน็ตทุกสรรพสิ่งในชีวิตประจำวัน ความปลอดภัยในการใช้งานของอินเทอร์เน็ตทุกสรรพสิ่ง

Basic concept of Internet of things (IoT), trend and development of IoT technology, architecture of smart devices of IoT, application of IoT technology in daily life, security in applications of IoT

09311051-62 Life and Environment
 ชีวิตกับสิ่งแวดล้อม
3 (3-0-6)
ความรู้พื้นฐานเกี่ยวกับสิ่งมีชีวิตและสิ่งแวดล้อม นิเวศวิทยา ทรัพยากรธรรมชาติและการอนุรักษ์ มลพิษสิ่งแวดล้อมและการจัดการสิ่งแวดล้อม

รายวิชาหมวดวิชาศึกษาทั่วไป (ฉบับปรับปรุง พ.ศ. 2562) Basic knowledge of organisms and environment, ecology, natural resources and conservation, environmental pollutants and environmental management


 1.4 กลุ่มบูรณาการและศาสตร์ผู้ประกอบการหน่วยกิตต่ำสุด : 5
 1.4.1 รายวิชาบูรณาการและศาสตร์ผู้ประกอบการหน่วยกิตต่ำสุด : 5
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
00100101-62 RMUTT Identity
 อัตลักษณ์แห่งราชมงคลธัญบุรี
2 (0-4-2)
ความภาคภูมิใจในมหาวิทยาลัย การปรับตัวให้ทันต่อการเปลี่ยนแปลงของเทคโนโลยีและสังคม การมีจิตใจริเริ่ม การเริ่มต้นทำงานที่มีเป้าหมายชัดเจน การลำดับความสำคัญของงาน และความรับผิดชอบต่องานอย่างมืออาชีพ การพัฒนาบุคลิกภาพ การมีจิตสาธารณะ มารยาททางสังคม การอยู่ร่วมกับผู้อื่นภายใต้กฎระเบียบและหลักการปกครองระบอบประชาธิปไตย หลักในการใช้ชีวิตตามปรัชญาเศรษฐกิจพอเพียง

University pride, keeping up with technology and social changes, having initiative and being proactive, beginning with clear goals, prioritizingthings, and being professional, personality development, public consciousness, social manners, living democracy, principles of living based on the philosophy of Sufficiency Economy

00100201-62 Green University
 มหาวิทยาลัยสีเขียว
1 (0-2-1)
วิธีปฏิบัติตนเพื่อเป็นมิตรกับสิ่งแวดล้อม การใช้พลังงานและทรัพยากรอย่างคุ้มค่า มีความรับผิดชอบต่อสภาพแวดล้อมภายในมหาวิทยาลัย การปลูกฝังจิตสำนึกรับผิดชอบ การแบ่งปันและช่วยเหลือสังคม การตระหนักและมีวิสัยทัศน์ที่ดีต่อสังคมและสิ่งแวดล้อม

Being environmentally friendly, efficient use of energy and resources, being responsible for the environment in the university, instilling and contributing to the sustainable and socially responsible university, awareness of and vision for social and environmental sustainability

00100202-62 Design Thinking
 การคิดเชิงออกแบบ
1 (0-2-1)
กระบวนการคิดเชิงออกแบบที่มุ่งเน้นการเข้าใจผู้ใช้ การสร้างสรรค์ผลิตภัณฑ์หรือนวัตกรรมที่ตอบโจทย์ สร้างไอเดียที่หลากหลาย สร้างตัวต้นแบบเพื่อทดลองและทดสอบความคิดทางนวัตกรรมที่เกิดขึ้น

Human-centric approach to gain deep understanding of users, design products or innovation, ideate several alternatives, create prototypes, and test the innovative solutions

00100301-62 Entrepreneurship
 ความเป็นผู้ประกอบการ
1 (0-2-1)
แนวโน้มและแนวคิดในการทำธุรกิจ การเป็นผู้ประกอบการ การจัดการองค์การ การตลาด การจัดการด้านการเงิน การเป็นผู้ประกอบการที่ประสบความสำเร็จ การจัดทำแบบจำลองธุรกิจ

Business trends and concept, development of entrepreneur characteristics, organization management, marketing, financial management, successful entrepreneurs, business model canvas


 1.4.2 รายวิชาเลือกศึกษาเพิ่มเติมหน่วยกิตต่ำสุด : -หน่วยกิตสูงสุด : -
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
00100302-62 Innovation for the Community
 นวัตกรรมเพื่อชุมชน
3 (1-4-4)
ความหมาย หลักการ แนวคิด ความสำคัญ และการประยุกต์ใช้หลักปรัชญาของเศรษฐกิจพอเพียง หลักการทรงงาน หลักการเข้าใจ เข้าถึง พัฒนา ฝึกทักษะการบริหารโครงการและการตัดสินใจในบริบทของเศรษฐกิจและสังคม การปฏิบัติงานการใช้เทคโนโลยีสารสนเทศเพื่อชุมชน ฝึกกระบวนการคิดในเชิงนวัตกรรม การสร้างนวัตกรรมเพื่อคุณภาพชีวิตที่ดีของชุมชนโดยกระบวนการมีส่วนร่วมเพื่อการพัฒนาที่ยั่งยืน

Definitions, principles, concepts, significance, and application of sufficiency economy philosophy, the Royal Initiated Developmental Principals of His Majesty: Understand, Achieve, and Develop, practice a project management skill and decision making in the context of economic and social, work performance, use information technology for communities, practice innovative thinking processes, innovation creation for a better quality of life in the community by the process of participation for sustainable development

09090013-62 Information Management for Entrepreneur
 การจัดการสารสนเทศเพื่อผู้ประกอบการ
3 (2-2-5)
ความหมายและบทบาทของการจัดการข้อมูลหรับการเป็นผู้ประกอบการ ข้อมูลและการเก็บรวบรวมข้อมูล การวางแผนและการตัดสินใจบนพื้นฐานของข้อมูล การเปลี่ยนแปลงธุรกิจปัจจุบันโดยการสร้างและใช้นวัตกรรมเทคโนโลยีดิจิทัล การใช้ประโยชน์จากเทคโนโลยีดิจิทัลสมัยใหม่เพื่อการแก้ปัญหาและการปรับปรุงกระบวนการทางธุรกิจ ระบบธุรกิจอัจฉริยะ การบริหารจัดการทรัพย์สินดิจิทัล

Meaning and role of information management for entrepreneurship, planning and decision making base on information, business transformation by creating and using novel digital technologies, utilization of new digital technologies to improve business operations, business intelligence, and managing digital assets


 2 หมวดวิชาเฉพาะหน่วยกิตต่ำสุด : 94
 2.1 กลุ่มวิชาพื้นฐานวิชาชีพหน่วยกิตต่ำสุด : 24
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01710101-63 Tourism Industry
 อุตสาหกรรมการท่องเที่ยว
3 (3-0-6)
ประวัติความเป็นมาและวิวัฒนาการของการท่องเที่ยว ความหมาย ความสำคัญและองค์ประกอบของการท่องเที่ยว บทบาทของอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว ความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับธุรกิจโรงแรม หน่วยงานที่เกี่ยวข้องกับอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว แรงจูงใจทางการท่องเทียว ปัจจัยที่มีผลกระทบต่ออุตสาหกรรมการท่องเที่ยว นโยบายและแผนพัฒนาการท่องเที่ยว การวิเคราะห์เชิงบูรณาการเกี่ยวกับการวางแผนพัฒนาอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว หรือแนวโน้มความเคลื่อนไหวทางการท่องเที่ยว

History and evolution of tourism, definition, importance and factors of tourism industry, roles of tourism industry, various sectors in tourism, tourism motivation, factors influencing tourism industry, policy and tourism development plans, integrated analysis of tourism industry related to tourism trends

01710102-63 Service Psychology
 จิตวิทยาการบริการ
3 (3-0-6)
ทฤษฎีทางจิตวิทยาบริการ หลักการสื่อสารในงานบริการบุคลิกภาพมนุษยสัมพันธ์ และจริยธรรมในงานบริการปัจจัยและปัญหาที่มีผลต่อการบริการ เทคนิคการแก้ปัญหาการให้บริการแนวคิดพื้นฐานเกี่ยวกับความต้องการของบุคคล

Theories of service psychology, principles of communication for services, personality, human relations and ethics in relation to service providing careers, factors and problems influencing services being offered

01710103-63 Information Technology for Tourism and Hotel
 เทคโนโลยีสารสนเทศสำหรับการท่องเที่ยวและการโรงแรม
3 (2-2-5)
แนวคิดของระบบเครือข่ายคอมพิวเตอร์ ระบบสารสนเทศและการจัดการฐานข้อมูลเพื่อการจัดการการท่องเที่ยวและการโรงแรม การนำระบบสารสนเทศมาใช้ในการจัดการข้อมูลให้เป็นปัจจุบันและทันเวลา การใช้โปรแกรมคอมพิวเตอร์สำเร็จรูปในอุตสาหกรรมการท่องเที่ยวและการโรงแรม

Concepts of computer network, information technology, and database management system for tourism industry, the use of information technology for real time data management, one-stop distribution system for tourism and hotel

01710204-63 Tourist Behaviors and Cross Cultural Communication
 พฤติกรรมนักท่องเที่ยวและการสื่อสารข้ามวัฒนธรรม
3 (3-0-6)
ความแตกต่างของวัฒนธรรมในแต่ละพื้นที่ ทฤษฎีการสื่อสาร ความหลากหลายของวัฒนธรรม ปัจจัยที่มีอิทธิพลต่อความแตกต่างทางวัฒนธรรม การติดต่อเชื่อมโยงและการสื่อสารทางวัฒนธรรมที่แตกต่างกันมาใช้ในการศึกษาพฤติกรรมนักท่องเที่ยวแนวคิดและทฤษฎีเกี่ยวกับแรงจูงใจและพฤติกรรมนักท่องเที่ยว ปัจจัยที่มีผลต่อพฤติกรรมประสบการณ์นักท่องเที่ยว องค์ประกอบที่มีอิทธิพลต่อการตัดสินใจซื้อและกระบวนการตัดสินใจซื้อ การจำแนกประเภทนักท่องเที่ยวตามกลุ่มประเทศและกลุ่มประเภท

Theories of communication, cultural varieties, factors influencing cultural differences, connections and communications with people of different cultures, concepts and theories related to motivation and tourist behaviors, factors affecting tourist experience behaviors, and decision-making process of purchase, tourist classification by means of geographic and market segments criteria

01710205-63 Law and Professional Ethics for Tourism and Hotel
 จรรยาบรรณวิชาชีพและกฎหมายเพื่อการท่องเที่ยวและการโรงแรม
3 (3-0-6)
สาระสำคัญของกฎหมายที่เกี่ยวกับธุรกิจนำเที่ยวและมัคคุเทศก์ สาระสำคัญของ กฎหมายที่เกี่ยวกับธุรกิจโรงแรม มาตรฐานในวิชาชีพ จรรยาบรรณ และจริยธรรมที่ เกี่ยวข้องในการประกอบธุรกิจ สาระสำคัญของกฎหมายอื่นๆ ที่เกี่ยวข้องกับธุรกิจ ท่องเที่ยวและธุรกิจโรงแรมทั่วไป

The Act of travel business and tour guide, the Act of hotel, the laws about the permission of establishing and operating travel agency, tour operator and hotel business, the law of consumer protection and others which business operator should know

01710206-63 English for Tourism and Hotel
 ภาษาอังกฤษเพื่อการท่องเที่ยวและการโรงแรม
3 (2-2-5)
ฝึกฟังและสนทนา โดยเน้นการออกเสียงที่ถูกต้องชัดเจน คำศัพท์สำนวนและรูปแบบของประโยคที่สื่อความหมายได้เหมาะสมตรงตามจุดมุ่งหมาย อ่านเอกสารเกี่ยวกับการท่องเที่ยวและการโรงแรม พูดและเขียนเพื่อนำเสนอในสถานการณ์ที่เกี่ยวกับลักษณะงานที่เกี่ยวกับการท่องเที่ยวและโรงแรมได้

Practice of listening focusing on correct and clear pronunciation, word choices, expressions and language patterns, reading of documents as well as oral and presentations written related to jobs in tourism and hotel

01710307-63 Human Resources Management for Tourism and Hotel
 การจัดการทรัพยากรมนุษย์สำหรับการท่องเที่ยวและการโรงแรม
3 (3-0-6)
แนวคิดเกี่ยวกับการจัดการทรัพยากรมนุษย์ การวางแผน การสรรหา การคัดเลือก การบรรจุแต่งตั้ง การบริหารค่าตอบแทน การจูงใจ การฝึกอบรมและการพัฒนาความก้าวหน้าในอาชีพ การประเมินผลการประเมินผลการปฏิบัติงานทรัพยากรมนุษย์ การธำรงรักษาทรัพยากรมนุษย์

Concepts about human resources management, planning, recruitment , job appointment positioning, positioning, payment allocation, motivation, motivation, training on work performance and development for career progress, job appraisal, and maintaining of human resource

01710408-63 English for Tour Guides
 ภาษาอังกฤษสำหรับมัคคุเทศก์
3 (2-2-5)
ฝึกทักษะการใช้ภาษาอังกฤษในการบรรยายนำชมแหล่งท่องเที่ยวในกรุงเทพมหานคร แหล่งท่องเที่ยวในภาคต่างๆ ของประเทศไทย และทัศนศึกษา

Practice describing about tourist attractions in Bangkok and other parts of Thailand in English and field trip


 2.2 กลุ่มวิชาชีพบังคับหน่วยกิตต่ำสุด : 33
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01720101-63 Thai Studies for Tourism
 ไทยศึกษาเพื่อการท่องเที่ยว
3 (3-0-6)
ประวัติศาสตร์ความเป็นมาของชนชาติไทย สังคม เศรษฐกิจ การปกครอง พุทธศาสนา ทัศนศิลป์ และหัตถกรรม นาฏศิลป์และดนตรีไทย อาหารไทย มรดกทางภูมิปัญญาไทย ภาษาและวรรณกรรมที่เกี่ยวข้องกับการท่องเที่ยว ประเพณีไทยและเทศกาลงานประเพณีที่น่าสนใจทางการท่องเที่ยว

The origin of Thai, socio-economy and politics, Buddhism, fine arts and Thai handicrafts, Thai music and drama, Thai culinary, heritage of Thai wisdom, language and literature related to tourism, Thai traditions and festivals as tourist attractions

01720102-63 Tourism Geography
 ภูมิศาสตร์การท่องเที่ยว
3 (3-0-6)
หลักการทางภูมิศาสตร์การท่องเที่ยว ปัจจัยทางภูมิศาสตร์ที่มีผลต่อการท่องเที่ยว ภูมิศาสตร์โลก ภูมิประเทศและภูมิอากาศกับการท่องเที่ยว การคมนาคมขนส่งกับการท่องเที่ยว ธรรมชาติวิทยากับการท่องเที่ยว ทรัพยากรธรรมชาติที่มีบทบาทต่อการท่องเที่ยว ปัญหาด้านภูมิศาสตร์การท่องเที่ยวและแนวทางแก้ไข

Principles of tourism geography, geography influenced to tourism, global geography, topography and climate to tourism, mobility and transportation, natural sciences and tourism, problems in tourism geography and solutions

01720103-63 Revolution of Civilization and Art History
 วิวัฒนาการอารยธรรมและประวัติศาสตร์ศิลป์
3 (3-0-6)
วิวัฒนาการอารยธรรมตะวันตกและตะวันออก ที่ส่งผลต่อประวัติศาสตร์ศิลปะ อิทธิพลความเชื่อทางศาสนาที่ส่งผลต่อศิลปะไทยแต่ละสมัย ประติมานวิทยาของศิลปวัตถุที่ค้นพบในประเทศไทย

Revolution of Western and Eastern civilization, influence on history of arts, influence of religious beliefs towards Thai arts at different periods in Thailand, iconography of artefacts found in Thailand

01720204-63 Tour Guiding
 งานมัคคุเทศก์
3 (2-2-5)
ความหมาย ประเภท บทบาท หน้าที่ ความรับผิดชอบ บุคลิกภาพ มนุษยสัมพันธ์ จรรยาบรรณของมัคคุเทศก์ วิธีการนำเที่ยว กฎหมายที่เกี่ยวข้องในงานมัคคุเทศก์ วิธีการปฏิบัติงานของมัคคุเทศก์ การบรรยายนำชมแหล่งท่องเที่ยวต่าง ๆ มีการศึกษานอกสถานที่นันทนาการ การให้ความปลอดภัยและปฐมพยาบาล

Definitions, types, roles, duties, responsibilities, personality, human relationship and ethics code of practice for tour guides, guiding, laws related to tour guiding, touring procedures, tour leading, field trips, recreation, safety and first aids

01720205-63 Tourism Resources in Thailand
 ทรัพยากรการท่องเที่ยวในประเทศไทย
3 (3-0-6)
ความหมาย ความสำคัญ ประเภท ลักษณะของทรัพยากรการท่องเที่ยว ทรัพยากรการท่องเที่ยวทางธรรมชาติ ประวัติศาสตร์ โบราณสถาน โบราณวัตถุ ศาสนสถาน ศิลปวัฒนธรรม เทศกาลประเพณี เอกลักษณ์และคุณค่าของทรัพยากรการท่องเที่ยวไทย ผลกระทบต่อทรัพยากรการท่องเที่ยว การอนุรักษ์และพัฒนาทรัพยากรการท่องเที่ยว

Definitions, importance, types, character of tourism resources, natural and man-made tourism resources including historical sites, artifacts, sanctuary, cultural and tradition, values of Thai tourism resources, impacts of tourism on tourism resources, and tourism resources conservation

01720306-63 Digital Marketing for Tourism
 การตลาดดิจิทัลเพื่อการท่องเที่ยว
3 (3-0-6)
หลักการตลาดการท่องเที่ยว ผลกระทบของการเปลี่ยนแปลงที่เกิดจากเทคโนโลยีดิจิทัลต่อการตลาดการท่องเที่ยว พฤติกรรมนักท่องเที่ยวในยุคดิจิทัล การตลาดบนสื่อสังคมออนไลน์ สำหรับการท่องเที่ยว การตลาดบนสมาร์ทโฟนสำหรับการท่องเที่ยว การออกแบบเนื้อหาบนการตลาดดิจิทัลเพื่อการท่องเที่ยว และจริยธรรมสำหรับการตลาดดิจิทัล

Principles of tourism marketing, impacts of digital disruptive towards tourism marketing, tourist behavior in digital era, social media marketing for tourism, smartphone marketing for tourism, content design for digital marketing for tourism, codes for digital marketing

01720307-63 Tour Operation and Travel Agent Management
 การจัดการธุรกิจนำเที่ยวและตัวแทนธุรกิจท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
ลักษณะและรูปแบบของธุรกิจนำเที่ยวและตัวแทนธุรกิจท่องเที่ยว การวิเคราะห์ และการวางแผนพัฒนาธุรกิจนำเที่ยว หน้าที่และความรับผิดชอบของธุรกิจนำเที่ยว โครงสร้างองค์กร แผนกต่างๆ บัญชีการเงินและการธนาคารเบื้องต้น โลจิสติกส์เพื่อการท่องเที่ยว การจัดการตัวแทนธุรกิจท่องเที่ยว การออกบัตรโดยสาร การวางแผนและพัฒนาการท่องเที่ยว การพัฒนาสินค้าทางการท่องเที่ยวใหม่ๆ ปัญหาและแนวทางแก้ไขเกี่ยวกับการจัดการธุรกิจท่องเที่ยว

Characteristics and patterns of tour operation and travel agency, analysis and development plan in tourism business, roles and responsibilities of tour entrepreneurs, divisions in tour operator, introduction to accounting, finance and banking, air ticket reservation, travel agency management, tourism development, tourism product development, case study on tourism management problems and solutions

01720308-63 Research Methodology for Tourism
 ระเบียบวิธีวิจัยสำหรับการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
ปรัชญาการวิจัย การกำหนดปัญหาและวัตถุประสงค์งานวิจัยที่เกี่ยวข้องกับอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว การทบทวนเอกสารที่เกี่ยวข้องกับอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว การออกแบบงานวิจัยและระเบียบวิธีวิจัย การกำหนดประชากรและกลุ่มตัวอย่าง การสร้างเครื่องมือในการเก็บรวบรวมข้อมูล การเก็บรวบรวมข้อมูลและกลุ่มเป้าหมายการวิเคราะห์ข้อมูลและประมวลผลการวิจัย การเขียนรายงานและการนำเสนอผลการวิจัยด้านการท่องเที่ยว

Research philosophy, setting of research questions and research objectives, review of literature, research designs and research methodology, sampling and population, data collection, data analysis, report writing and presentation

01720408-63 Outbound Tour Operation
 การจัดนำเที่ยวต่างประเทศ
3 (2-2-5)
หลักการจัดนำเที่ยว การสำรวจความต้องการตลาดการท่องเที่ยว การวางแผนและการจัดนำเที่ยว การออกแบบรายการนำเที่ยว การคิดราคา การตกลงราคาและสัญญากับธุรกิจที่เกี่ยวข้อง การวางแผนการขาย การขายและช่องทางในการจัดจำหน่าย ประสานงานบุคลากรและธุรกิจที่เกี่ยวข้อง จัดทำเอกสารที่เกี่ยวข้อง ติดตามประเมินผลการดำเนินงานการจัดเก็บข้อมูลลูกค้าเก่า ฝึกปฏิบัติดำเนินการจัดนำเที่ยว

Principles of tour operation, survey on tourism market needs, tour planning, tour itinerary designing, costing, contract rate negotiation with related business, sales plan, sales and sales channel, coordination with other related business, document preparation, performance evaluation, customer’s data base collection, practice in conducting tour

01720409-63 Sustainable Tourism Management
 การจัดการการท่องเที่ยวอย่างยั่งยืน
3 (3-0-6)
ความเป็นมาและหลักการจัดการท่องเที่ยวแบบยั่งยืน ผลกระทบด้านต่าง ๆ จากการท่องเที่ยว แนวทางการบริหารจัดการการท่องเที่ยวแบบยั่งยืน ปัญหาและสถานการณ์การท่องเที่ยวแบบยั่งยืนในปัจจุบัน กรณีศึกษาการท่องเที่ยวแบบยั่งยืนในการท่องเที่ยวชุมชน

Background and principles of sustainable tourism management, impacts of tourism, guidelines for sustainable tourism management, problems and current situations of sustainable tourism, case study in community-based tourism

01720410-63 Seminar in Tourism
 สัมมนาการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
สถานการณ์การท่องเที่ยวในปัจจุบัน แนวโน้มและทิศทางการท่องเที่ยวในอนาคต ประเด็นปัญหาในอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว ปัญหาต่าง ๆ และแนวทางแก้ไขในการจัดนำเที่ยว ปัญหาที่ธุรกิจนำเที่ยว มัคคุเทศก์ และผู้นำเที่ยวพบในการปฏิบัตการนำเที่ยวจริง แนวทางแก้ไขที่ผู้นำเที่ยวต้นแบบใช้ในการนำเที่ยว

Current situations and future trend in tourism industry, problems in tourism industry, problems and solutions for tour operation, tour guide and tour leader, case study


 2.3 กลุ่มวิชาชีพเลือกหน่วยกิตต่ำสุด : 30หน่วยกิตสูงสุด : -
 2.3.1 กลุ่มวิชาความสนใจเฉพาะหน่วยกิตต่ำสุด : -หน่วยกิตสูงสุด : -
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01721201-63 Tourism Recreation
 นันทนาการเพื่อการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
ความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับนันทนาการและการท่องเที่ยว การเป็นผู้นำทางนันทนาการ เกม นันทนาการ กิจกรรมนันทนาการนอกสถานที่ ความปลอดภัยและการป้องกันพืชและ สัตว์มีพิษ การปฐมพยาบาลเบื้องต้น

General knowledge of recreation and tourism, being recreation leaders, recreation games, outdoor recreational activities, safety and prevention of poisonous plants and animals, first aids

01721302-63 Airlines Business
 ธุรกิจการบิน
3 (2-2-5)
ข้อมูลทั่วไปเกี่ยวกับธุรกิจการบิน ชนิดของเครื่องบิน กฎระเบียบเกี่ยวกับความปลอดภัย การแบ่งเขตเวลา ความแตกต่างของเวลาและตารางการบิน บุคลากรสายการบิน งานบริการบนเครื่องบิน การจัดการภาคพื้นดิน ตั๋วโดยสาร ราคา และตารางการบิน พิธีการตรวจคนเข้าและออกระหว่างประเทศ และพิธีการศุลกากร ภาษาทางธุรกิจการบิน

Introduction to airline industry and air transportation, types of aircrafts, rules and regulations of safety measures, time zones, time differences and flight schedules, airline personnel, in-flight services, ground operations, ticketing, air fare and flight schedules, inbound and outbound immigration and custom, language used for airline business

01721403-63 MICE and Event Management
 การจัดการธุรกิจไมซ์และงานอีเว้นท์
3 (2-2-5)
ความหมายและความสำคัญ ประเภทของธุรกิจการจัดประชุม สัมมนา นิทรรศการ และการท่องเที่ยวเพื่อเป็นรางวัลและงานอีเว้นท์ การวางแผนการจัดงาน ขั้นตอนการจัดงาน การจัดการด้านการเงิน การออกแบบตกแต่งสถานที่จัดงาน การอำนวยความสะดวก การประสานงานกับหน่วยงานที่เกี่ยวข้อง

Definitions, importance, types of MICE and events, MICE and events planning and procedures, financial management, venue design and decoration, facilitating and coordinating with related businesses

01721404-63 Cultural Tourism Management
 การจัดการการท่องเที่ยวเชิงวัฒนธรรม
3 (2-2-5)
ความหมายของการท่องเที่ยวเชิงวัฒนธรรม หลักการ แนวคิด รูปแบบ และองค์ประกอบของการจัดการท่องเที่ยวทางวัฒนธรรม บทบาทของผู้เกี่ยวข้องในการพัฒนา การอนุรักษ์ และการจัดการปัญหา และอุปสรรคของการดำเนินงานในการจัดการการท่องเที่ยวทางวัฒนธรรมและแนวทางแก้ไข และศึกษานอกสถานที่

Definitions of cultural tourism, principles, concepts, types and components of cultural tourism management, roles of stakeholders on developing, conserving and dealing with problems and obstacles of cultural tourism management and field trip

01721405-63 Special Interest Tourism
 การท่องเที่ยวตามความสนใจพิเศษ
3 (3-0-6)
แนวคิดเกี่ยวกับการท่องเที่ยวตามความสนใจพิเศษ แนวโน้มความสนใจและการเปลี่ยนแปลงในกลุ่มนักท่องเที่ยว ผลกระทบของแนวโน้มต่อการจัดการการท่องเที่ยวตามความสนใจพิเศษ รูปแบบการท่องเที่ยวตามความสนใจพิเศษตามการเปลี่ยนแปลงของสังคมและยุคสมัย การท่องเที่ยวเชิงกีฬา การท่องเที่ยวทางทะเล การท่องเที่ยวเชิงเกษตร การท่องเที่ยวเชิงสุขภาพและความงาม การท่องเที่ยวเชิงอาหาร การท่องเที่ยวสโมสรและบาร์ การจัดการท่องเที่ยวผู้สูงอายุ การจัดการท่องเที่ยวเชิงอาสาสมัคร และกรณีศึกษา

Concepts of special interest tourism, trend of interests and changes among tourists, impacts of trend towards special interest tourism management, types of special interest tourism, sport tourism, marine tourism, agro tourism, spa and wellness tourism, gastronomy tourism, club and bar tourism, senior tourism, volunteer tourism, case study

01721406-63 Tour Managing
 งานผู้นำเที่ยว
3 (2-2-5)
ความหมาย บทบาทหน้าที่ความรับผิดชอบและจรรยาบรรณของผู้นำเที่ยว พิธีการศุลกากร พิธีการเข้าออกราชอาณาจักรและประเทศปลายทาง เอกสารที่เกี่ยวข้องกับการเดินทาง กฎหมายและข้อกำหนดของประเทศต่าง ๆ ที่นักท่องเที่ยวควรทราบ การประสานงานมัคคุเทศก์และบริษัทท่องเที่ยวในต่างประเทศ ขั้นตอนวิธีการปฏิบัติงานผู้นำเที่ยว การสื่อสาร การบรรยายแหล่งท่องเที่ยว การให้ความปลอดภัยแก่นักท่องเที่ยว การแก้ไขปัญหาเฉพาะหน้า ฝึกปฏิบัติงานนำเที่ยวในต่างประเทศ

Definition, roles, duties and codes of conduct of tour leader, customs and immigration regulations of Thailand and destination countries, travel documents, international laws and regulations, coordination of local tour guide and travel agents, communication and describing at tourist attractions, tourist safety, problems and solutions, practice in an outbound tour

01721407-63 Electronic Commerce for Tourism Business
 พาณิชย์อิเล็กทรอนิกส์สำหรับธุรกิจการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
ความหมายและการดำเนินธุรกิจพาณิชย์อิเลกทรอนิกส์ ผลกระทบของการใช้พาณิชย์ อิเลกทรอนิกส์และสื่อสังคมออนไลน์ในธุรกิจการท่องเที่ยว การเผยแพร่และแลกเปลี่ยนข้อมูลการประชาสัมพันธ์ผ่านระบบอินเตอร์เน็ต กฎหมายและการทำธุรกรรมผ่านระบบอินเตอร์เน็ตและแอบพลิเคชั่นบนอุปกรณ์เครื่องมือสื่อสาร

Definitions and operation of E-commerce, impacts of the use of E-commerce and social media network in tourism business, information distribution and exchange of public relation via the Internet, law and money transaction via the Internet and applications on other communication devices

01721408-63 Risk and Crisis Management in Tourism
 การจัดการความเสี่ยงและภาวะวิกฤตในการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
แนวคิดความเสี่ยงและภาวะวิกฤต ประเภทของความเสี่ยงและภาวะวิกฤตในอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว ผลกระทบและการฟื้นตัวจากภาวะวิกฤตในอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว บทบาทของสื่อและผู้ให้คำแนะนำทางการท่องเที่ยว กลยุทธ์ในการจัดการภาวะวิกฤตในอุตสาหกรรมการท่องเที่ยว แนวโน้มความเสี่ยงและภาวะวิกฤตของโลกและประเทศไทย กรณีศึกษา

Concepts of risk and crisis in tourism industry, types of risk and crisis in tourism industry, impacts of crises and recovery in tourism sector, role of media and travel advisories, mitigation strategies in tourism crisis management, future trends in tourism crisis worldwide and Thailand, and case study


 2.3.2 กลุ่มวิชาภาษาต่างประเทศหน่วยกิตต่ำสุด : -หน่วยกิตสูงสุด : -
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01722201-63 English for Tourism Communication
 ภาษาอังกฤษเพื่อการสื่อสารทางการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
การฟังและการพูดภาษาอังกฤษเพื่อการสื่อสารทางการท่องเที่ยว ตามวัตถุประสงค์ และตามสถานการณ์การท่องเที่ยวโดยเน้นการออกเสียงถูกต้อง ชัดเจน ศัพท์ สำนวนและประโยคที่สื่อความหมายได้เหมาะสมตามจุดมุ่งหมาย

Listening and speaking for tourism communication according to objectives and situations related to tourism, practice on pronunciation, learning vocabulary, sentences, expressions and proper interpretative meanings

01722302-63 English for Tourism
 ภาษาอังกฤษเพื่อการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
ฝึกทักษะการใช้ภาษาอังกฤษเพื่อการบรรยายนำชมสถานที่ท่องเที่ยวทางธรรมชาติ อุทยาน แห่งชาติ วนอุทยาน แหล่งท่องเที่ยวชุมชน หัตถกรรมพื้นบ้าน ผลิตภัณฑ์ ท้องถิ่น อาหารท้องถิ่น และเทศกาลงานประเพณี

Practice describing and tour-conducting in English to natural tourist attractions, national parks, forest reserves, community-base tourism destinations, local handicrafts and local products, local food, and tradition and festivals

01722403-63 English for Tour Leader
 ภาษาอังกฤษสำหรับผู้นำเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวนและโครงสร้างภาษาอังกฤษที่ในเอกสารที่เกี่ยวข้องกับการเดินทาง การเดินทางเข้าออกราชอาณาจักรและประเทศปลายทาง การกรอกเอกสารการเดินทาง การเช็คอินสายการบิน ป้ายบอกทาง การบรรยายแหล่งท่องเที่ยว การช่วยเหลือดูแลนักท่องเที่ยว และการแก้ไขสถานการณ์ในงานผู้นำเที่ยว

English vocabulary, expressions and language patterns for travelling documents, departure and arrive Thailand and destination country, filling relevant travelling documents, checking in at the airport, sign post reading, describing tourist attractions, solving problems in traveling, role-play activities in different situations as tour leader

01722404-63 English for Airline Services
 ภาษาอังกฤษสำหรับงานบริการการบิน
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน และโครงสร้างภาษาอังกฤษที่ใช้ในงานบริการการบินที่เกี่ยวกับงานบริการภาคพื้นดิน การบริการบนเครื่อง การรักษาความปลอดภัยในท่าอากาศยาน การเช็คอิน การขึ้นเครื่อง การให้ข้อมูลด้านเวลาในการเดินทาง การบอกขั้นตอนการปฏิบัติ การประกาศ และการบริการอาหารและเครื่องดื่มบนเครื่อง

Vocabulary, expressions and language patterns used for airline services regarding ground and in-flight services, airport security measures, on flight checking-in, and boarding, telling time, instructions, announcements, and in-flight food and beverage services

01722405-63 English for Hotel Services
 ภาษาอังกฤษสำหรับงานบริการในโรงแรม
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน และโครงสร้างภาษาอังกฤษที่ใช้ในงานบริการในโรงแรม งานต้อนรับส่วนหน้า งานแม่บ้าน งานอาหารและเครื่องดื่ม การติดต่อสื่อสารกับลูกค้าและบริการ อื่น ๆ ของโรงแรม

Vocabulary, expressions and language patterns for hotel services regarding front office, housekeeping, food and beverage, dealing with hotel guests, and other hotel services

01723201-63 Communicative Chinese for Tourism and Hotel
 การสื่อสารภาษาจีนสำหรับการท่องเที่ยวและการโรงแรม
3 (2-2-5)
การฟัง และการพูด ตามวัตถุประสงค์ และตามสถานการณ์การท่องเที่ยวและการโรงแรมที่กำหนด โดยเน้น การออกเสียงถูกต้อง ชัดเจน ศัพท์ สำนวนและประโยคที่สื่อความหมายได้เหมาะสมตามจุดมุ่งหมาย

Listening and speaking according to objectives and situations related to tourism and hospitality, practice on pronunciation, learning vocabulary, sentences, expressions and proper interpretative meanings

01723202-63 Chinese Presentation for Tourism
 ภาษาจีนเพื่อการนำเสนองานการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวนและโครงสร้างภาษาจีนที่ใช้ในการนำเสนองานด้านการท่องเที่ยวและการโรงแรมที่เกี่ยวกับแผนผังองค์กร สิ่งอำนวยความสะดวก การบริการและการส่งเสริมการขาย และรายงานผลการปฏิบัติงาน

Vocabulary, expressions and language patterns for Chinese presentations related to organization charts, facilities, services and sale promotions as well as work performance reports

01723303-63 Chinese for Tourism
 ภาษาจีนเพื่อการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน และโครงสร้างภาษาจีนในการขอและให้ข้อมูล ประกาศและการประชาสัมพันธ์ในงานการท่องเที่ยว กฎระเบียบในงานบริการ การร้องเรียนและการแก้ไขปัญหางานบริการ การให้คำแนะนำเกี่ยวกับการให้บริการ

Chinese vocabulary, expressions and language patterns used for asking and giving information, announcements and public relations of tourism, rules and regulations, complaining and solving service problems, suggestions about services

01723404-63 Chinese for Tour Guide
 ภาษาจีนสำหรับมัคคุเทศก์
3 (2-2-5)
ฝึกทักษะการใช้ภาษาจีนในการปฏิบัติงานมัคคุเทศก์ บรรยายนำชมแหล่งท่องเที่ยวในกรุงเทพมหานคร แหล่งท่องเที่ยวในภาคต่างๆ ของประเทศไทย และมีการฝึกใช้ภาษาในสถานที่จริง

Practice touring procedures, describing about tourist attractions in Bangkok and other parts of Thailand in Chinese and language practice in real place

01723405-63 Chinese for Tour Leader
 ภาษาจีนสำหรับผู้นำเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวนภาษาจีนที่ในเอกสารที่เกี่ยวข้องกับการเดินทาง การเดินทางเข้าออกราชอาณาจักรและประเทศปลายทาง การกรอกเอกสารการเดินทาง การเช็คอินสายการบิน ป้ายบอกทาง การบรรยายแหล่งท่องเที่ยว การช่วยเหลือดูแลนักท่องเที่ยว และการแก้ไขสถานการณ์ในงานผู้นำเที่ยว

Chinese vocabulary and expressions for travelling documents, departure and arrive Thailand and destination country, filling relevant travelling documents, checking in at the airport, sign post reading, describing tourist attractions, solving problems in traveling, role-play activities in different situations as tour leaders

01724201-63 Communicative Japanese for Tourism and Hotel
 การสื่อสารภาษาญี่ปุ่นสำหรับการท่องเที่ยวและการโรงแรม
3 (2-2-5)
การฟัง และการพูด ตามวัตถุประสงค์ และตามสถานการณ์การท่องเที่ยวและการโรงแรมที่กำหนด โดยเน้นการออกเสียงถูกต้องและชัดเจน เรียนรู้คำศัพท์ สำนวนและประโยคที่สื่อความหมายได้เหมาะสมตามจุดมุ่งหมาย

Listening and speaking according to objectives and situations related to tourism and hotel, practice on pronunciation, learning vocabulary, sentences, expressions and proper interpretative meanings

01724202-63 Japanese Presentation for Tourism
 ภาษาญี่ปุ่นเพื่อการนำเสนองานการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวนและโครงสร้างภาษาญี่ปุ่นที่ใช้ในการนำเสนองานด้านการท่องเที่ยวและการโรงแรมที่เกี่ยวกับแผนผังองค์กร สิ่งอำนวยความสะดวก การบริการและการส่งเสริมการขาย และรายงานผลการปฏิบัติงาน

Japanese vocabulary, expressions and language patterns for Japanese presentations related to organization charts, facilities, services and sale promotions as well as work performance reports

01724303-63 Japanese for Tourism
 ภาษาญี่ปุ่นเพื่อการท่องเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวน และโครงสร้างภาษาญี่ปุ่นในการขอและให้ข้อมูล ประกาศและการประชาสัมพันธ์ในงานการท่องเที่ยว กฎระเบียบในงานบริการ การร้องเรียนและการแก้ไขปัญหางานบริการ การให้คำแนะนำเกี่ยวกับการให้บริการ

Japanese vocabulary, expressions and language patterns used for asking and giving information, announcements and public relations of tourism, rules and regulations, complaining and solving service problems, suggestions about services

01724404-63 Japanese for Tour Guide
 ภาษาญี่ปุ่นสำหรับมัคคุเทศก์
3 (2-2-5)
ฝึกทักษะการใช้ภาษาญี่ปุ่นในการปฏิบัติงานมัคคุเทศก์ บรรยายนำชมแหล่งท่องเที่ยวในกรุงเทพมหานคร แหล่งท่องเที่ยวในภาคต่างๆ ของประเทศไทย และมีการฝึกใช้ภาษาในสถานที่จริง

Practice touring procedures, describing about tourist attractions in Bangkok and other parts of Thailand in Japanese and language practice in real place

01724405-63 Japanese for Tour Leader
 ภาษาญี่ปุ่นสำหรับผู้นำเที่ยว
3 (2-2-5)
คำศัพท์ สำนวนภาษาญี่ปุ่นที่ในเอกสารที่เกี่ยวข้องกับการเดินทาง การเดินทางเข้าออกราชอาณาจักรและประเทศปลายทาง การกรอกเอกสารการเดินทาง การเช็คอินสายการบิน ป้ายบอกทาง การบรรยายแหล่งท่องเที่ยว การช่วยเหลือดูแลนักท่องเที่ยว และการแก้ไขสถานการณ์ในงานผู้นำเที่ยว

Japanese vocabulary and expressions for travelling documents, departure and arrive Thailand and destination country, filling relevant travelling documents, checking in at the airport, sign post reading, describing tourist attractions, solving problems in traveling, role-play activities in different situations as tour leaders


 2.4 กลุ่มวิชาเสริมสร้างประสบการณ์ในวิชาชีพหน่วยกิตต่ำสุด : 7
รหัสวิชารายวิชาหน่วยกิตเงื่อนไข(รหัสรายวิชาบังคับก่อน)
01000301-63 Preparation for Professional Experience
 การเตรียมความพร้อมฝึกประสบการณ์วิชาชีพ
1 (0-2-1)
ความรู้เบื้องต้นเกี่ยวกับรูปแบบและกระบวนการฝึกประสบการณ์วิชาชีพ ความสำคัญของการฝึกประสบการณ์วิชาชีพ หลักการเขียนจดหมายสมัครงาน การเลือกสถานประกอบการ หลักการสัมภาษณ์งานอาชีพ วัฒนธรรมองค์กร การพัฒนาบุคลิกภาพ จรรยาบรรณวิชาชีพ คุณธรรมจริยธรรม กฎหมายแรงงาน การประกันสังคม กิจกรรม 5 ส ระบบมาตรฐานการประกันคุณภาพและความปลอดภัยในการทำงาน ความรู้เบื้องต้นเกี่ยวกับการเป็นผู้ประกอบการ การใช้งานภาษาอังกฤษเพื่อการสื่อสาร การเขียนรายงาน การนำเสนอผลงาน ทักษะการวางแผน ทักษะการวิเคราะห์ ทักษะการแก้ปัญหาเฉพาะหน้าและการตัดสินใจ ความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับ เทคโนโลยีสารสนเทศและกฎหมายเทคโนโลยีสารสนเทศ และการสืบค้นข้อมูล หมายเหตุ : การประเมินผลเป็น S และ U

Basic knowledge of forms and process of professional experience, importance of professional experience, application letters preparation, workplace selections, job interview, organizational culture, personality development, professional morality, virtue ethics, labor laws, social security, 5S’s Keys, systems of quality assurance and safety standards at work, English communication in the workplace, report writing, presentations, planning skills, analytical skills, immediate problem solving skills, decision making, basic concepts of information technology, IT laws, and information retrieval หมายเหตุ : การประเมินผลเป็น S และ U

01000302-63 Cooperative Education
 สหกิจศึกษา
6 (0-40-0)(P)01000301-63,
ปฏิบัติงานในสถานที่ปฏิบัติงานเสมือนเป็นพนักงานชั่วคราวเต็มเวลาของสถานที่ปฏิบัติงาน ในตำแหน่งตามที่ตรงกับวิชาชีพและเหมาะสมกับความรู้ความสามารถของนักศึกษา เพื่อเชื่อมโยงความรู้ทางทฤษฎีกับการปฏิบัติงาน ทั้งรูปแบบของงานประจำหรือโครงงาน เป็นระยะเวลาไม่น้อยกว่า 16 สัปดาห์ ปฏิบัติตนตามระเบียบการบริหารงานบุคคลของสถานที่ปฏิบัติงานตลอดระยะเวลาการปฏิบัติงาน มีหน้าที่รับผิดชอบแน่นอน นักศึกษาต้องรับผิดชอบงานที่ได้รับมอบหมายจากสถานประกอบการอย่างเต็มความสามารถ มีอาจารย์นิเทศและผู้นิเทศงานทำหน้าที่ให้คำปรึกษาระหว่างปฏิบัติงาน มีการติดตามและการประเมินผลการปฏิบัติงานอย่างเป็นระบบ ตลอดระยะเวลาปฏิบัติงาน ทำให้นักศึกษาได้รับประสบการณ์จริงจากการปฏิบัติงาน เกิดการพัฒนาตนเองให้เป็นผู้มีความพร้อมในการทำงาน และสามารถทำงานได้ทันทีหลังสำเร็จการศึกษา หมายเหตุ : การประเมินผลเป็น S และ U

Practice in a workplace as a temporary full-time employee in a relevant position that suits a student’s field of study and abilities for the success of applying, expanding, and extending the curriculum expectations in practical situations, whether they be of a workplace setting, a project, or both, for 16-week minimum of placement in compliance with the workplace’s mandatory terms, conditions, and obligations, responsibility and commitment fulfillment for a particular role assigned by the workplace, supervision and evaluation under a systematic follow-up process throughout the course by both a certified cooperative education teacher and a cooperative education coordinator from the workplace, an opportunity to enhance a student’s in-school learning while developing greater awareness and understanding of the real world of work to develop skills, knowledge, and attitudes needed to become a productive and satisfied member in a work environment immediately after graduation หมายเหตุ : การประเมินผลเป็น S และ U

01000303-63 International Cooperative Education
 สหกิจศึกษาต่างประเทศ
6 (0-40-0)(P)01000301-63,
ปฏิบัติงานในสถานที่ปฏิบัติงานการเสมือนเป็นพนักงานชั่วคราวเต็มเวลาของสถานที่ปฏิบัติงาน ในตำแหน่งตามที่ตรงกับวิชาชีพและเหมาะสมกับความรู้ความสามารถของนักศึกษา เพื่อเชื่อมโยงความรู้ทางทฤษฎีกับการปฏิบัติงาน ทั้งรูปแบบของงานประจำหรือโครงงาน เป็นระยะเวลารวมไม่น้อยกว่า 16 สัปดาห์ โดยต้องเป็นการปฏิบัติงานในต่างประเทศไม่น้อยกว่า 12 สัปดาห์ ปฏิบัติตนตามระเบียบการบริหารงานบุคคลของสถานที่ปฏิบัติงานตลอดระยะเวลาการปฏิบัติงาน มีหน้าที่รับผิดชอบแน่นอน นักศึกษาต้องรับผิดชอบงานที่ได้รับมอบหมายจากสถานประกอบการอย่างเต็มความสามารถ มีอาจารย์นิเทศและผู้นิเทศงานทำหน้าที่ให้คำปรึกษาระหว่างปฏิบัติงาน มีการติดตามและการประเมินผลการปฏิบัติงานอย่างเป็นระบบ ตลอดระยะเวลาปฏิบัติงาน ทำให้นักศึกษาได้รับประสบการณ์จริงจากการปฏิบัติงาน เกิดการพัฒนาตนเองให้เป็นผู้มีความพร้อมในการทำงาน และสามารถทำงานได้ทันทีหลังสำเร็จการศึกษา หมายเหตุ : การประเมินผลเป็น S และ U

Practice in a workplace as a temporary full-time employee in a relevant position that suits a student’s field of study and abilities for the success of applying, expanding, and extending the curriculum expectations in practical situations, whether they be of a workplace setting, a project, or both, for 16-week minimum of placement, with at least 12-week placement in a foreign country, in compliance with the workplace’s mandatory terms, conditions, and obligations, responsibility and commitment fulfillment for a particular role assigned by the workplace, supervision and evaluation under a systematic follow-up process throughout the course by both a certified cooperative education teacher and a cooperative education coordinator from the workplace, an opportunity to enhance a student’s in-school learning while developing greater awareness and understanding of the real world of work to develop skills, knowledge, and attitudes needed to become a productive and satisfied member in a work environment immediately after graduation หมายเหตุ : การประเมินผลเป็น S และ U


 3 หมวดวิชาเลือกเสรีหน่วยกิตต่ำสุด : 6




  
สกอ. | กยศ. | ศมส. | Vision Net Co.Ltd. | 
Powered by Vision Net, 1995 - 2008   Contact RMUTT Student Service Center : 02 549 3690